Bæredygtig livsstil

Bæredygtig livsstil

I alt sin enkelthed bliver det at leve med omtanke for miljøet en større og større del af alles hverdag. Bæredygtighed har stået højt på dagsordenen de seneste mange år, men får hele tiden en større betydning for vores hverdag – nok fordi vi ser, hvilken negativ effekt bl.a. overforbrug af plastik og engangsprodukter har på vores klima. Det betyder også, at flere med tiden forsøger at leve en mere bæredygtig livsstil, hvor bl.a. genanvendelige produkter, spiller en stor rolle, fordi det gør hverdagen lettere samtidig med det skåner miljøet. Men hvad er bæredygtighed egentlig?

I følgende blogindlæg, vil vi komme nærmere ind på nedenstående emner:

 • Hvad er bæredygtighed?
 • Hvad kan du selv gøre for at leve mere bæredygtigt?
 • Den danske forbruger handler mere bæredygtigt.
 • Zero Waste livsstil
 • Alternativer til engangsplast
 • Fordele ved genanvendelige produkter og en bæredygtig livsstil

Hvad er bæredygtighed?

Bæredygtighed omhandler at give jorden videre til næste generation i lige så god stand, som vi overtog den. Det betyder altså, at de valg vi træffer, og de ting vi gør i vores hverdag, har betydning og konsekvenser for jorden.

Helt overordnet skelner man mellem 4 former for bæredygtighed:

 • Miljømæssig bæredygtighed: At passe på jorden, så den ikke påvirkes negativt af den måde vi lever på. Det handler altså om at skabe de bedste betingelser får både mennesker og miljøet, nu og i fremtiden.
 • Social bæredygtighed: Sikre social retfærdighed – aktiviteterne der gør, at den nuværende generation og fremtidige kan leve i sunde og velfungerende samfund, hvor alle lever et forudsættende og sundt liv
 • Økonomisk bæredygtighed
  • Generel betydning: At have styr på økonomien enten internt i en virksomhed eller på nationalt plant. Den skal enten holdes på samme plan eller øge sin værdi i fremtiden.
  • Miljøet som eksempel på økonomisk bæredygtighed: Økonomi skal ses i et makroperspektiv – grønnere og sundere miljø er mindre slidende på naturen og der er derfor færre oprydningsomkostninger på sigt.
 • Æstetisk bæredygtighed: Målrettet mod det overforbrug man ser i dag – især af tøj og materielle ting. Omhandler bl.a. hvordan vi via tidløst design og holdbarhed kan sænke forbruget.
bæredygtig livsstil - 3 former for bæredygtighed
Bæredygtig livsstil – tag hånd om jorden

Hvad kan du selv gøre for at leve mere bæredygtigt?

Når det kommer til stykket, kan vi selv gøre en masse ting, for at leve mere bæredygtigt. Nogle gange kan det dog være svært lige at komme i tanke om, hvordan man kan gøre en miljømæssig forskel uden at skulle omlægge sin hverdag helt.

Først og fremmest kan du have fokus på et bæredygtigt forbrug, der handler om, at du er bevidst om, hvilke varer du køber, hvordan de er produceret, hvor god kvaliteten er og hvorvidt du overhovedet har brug for dem.  

Dernæst kommer bæredygtighed indenfor husets fire vægge. Er du også en af dem som faktisk er træt af reklamer og alligevel ser dem på nettet, så er en god idé at afmelde reklamer. Det vil spare husstanden for 140 kg CO2. Derudover kan temperaturen på din el vandvarmer med god samvittighed sagtens blive skruet ned til 55 grader. Du har nok hørt den før, men HUSK nu at slukke lyset når du forlader rummet, det sparer altså bare på el. Her er der også en god idé at skrive til sparepære, da den bruger mindre el og den tilpasser strøm efter effektivitet. Disse er blot nogle få bud, og du er selvfølgelig velkommet til at læse nogle af vores andre indlæg, hvis du har brug for mere inspiration.

Slutligt har vi bæredygtighed på farten. Har du også en tendens til lige pludselig at få trang til en varm kop kaffe to-go? Kaffen får du ofte i et termokrus med plastiklåg, og det ryger direkte i skraldespanden efter brug. Her kan du sagtens købe en genanvendelig termokop, som du kan tage med og få kaffen i. Flere og flere kæder tilbyder faktisk dette. Derudover, er det en god idé altid at have et net i tasken, så undgår du at skulle købe plastikposer, hvis du uventet svinger forbi købmanden eller en butik på vej hjem.

Bæredygtig livsstil - lad træerne vokse
Bæredygtig livsstil – lad træerne vokse

Den danske forbruger handler mere bæredygtigt

Bæredygtighed, klima og miljø er på alles læber. Men hvad er danskernes holdnings egentlig til bæredygtighed, og hvilke handlinger er de klar til at ændre på for en mere bæredygtig livsstil?

Danmark er et af de lande i verden der er førende når det kommer til være klimabevidste. Når danske forbrugere hiver kortet op af lommen, sker det i stigende grad for at købe bæredygtige og miljøvenlige produkter.

Generation Z tager det endda efterhånden som en selvfølge at virksomhederne tager et bæredygtigt ansvar. Desuden viser en analyse fra FDIH’s analyse af første halvår i 2020 blandt 5.024 respondeter, at forbrugerne da også stiller krag til virksomhederne når de handler på nettet

Statistik - hvilken type bæredygtighed er vigtigst for dig?
Bæredygtig livsstil | FDIH e-handelsanalyse 1. halvår 2020

En anden analyse foretaget af Epinion for Landbrug & Fødevarer, viser at 95% af forbrugerne er villige til at ændre deres adfærd, når det kommer til bæredygtighed. På baggrund af analysen, er der listet otte handlinger, som forbrugerne mener de har lettest ved at udføre ift. en mere bæredygtig livsstil

 • Bruge færre plastikposer
 • Købe færre plastikprodukter
 • Undgå madspild/planlægge måltiderne
 • Købe flere danskproducerede varer
 • Købe flere fødevarer i sæson
 • Købe mindre udenlandsk kød
 • Investere i mere energirigtige hvidevarer
 • Købe flere lokalproducerede varer

Alt i alt må man sige, at danskerne generelt bekymrer sig om bæredygtighed, og at den danske forbruger i stigende grad handler mere bæredygtigt. FDIH’s halvårsrapport for 2020, viser også, at bæredygtighed i højere og højere grad, har en betydning når forbrugerne handler på nettet.

Statistik - bæredygtig livsstil - hvilken betydning har bæredygtighed for dig?
Bæredygtig livsstil | FDIH e-handelsanalyse 1. halvår 2020

Zero Waste livsstil

En vej mod en mere bæredygtig livsstil er at minimere sit affald. Det er her ’Zero Waste livsstil’ kommer ind i billedet. Zero Waste, der oversat til dansk betyder ’nul affald’ handler i alt sin enkelthed om at producere så lidt affald som muligt, især den type af affald, som ikke kan genbruges. Fænomenet er ’opfundet’ af Bea Johnson, som i 2008 udgav bogen The Zero Waste Home. Bogen omhandler bl.a. hvordan hende og hendes familie, har fået minimeret deres affald og lever et simpelt og minimalistisk liv.

Zero Waste er et idealistisk mål, fordi at leve en 100% Zero Waste livsstil er ikke muligt, da vores liv som mennesker altid vil sætte et miljømæssigt aftryk. Dog kan dette aftryk minimeres, ved at sætte fokus på en mere bæredygtig livsstil. Zero Waste livsstil handler desuden om, ikke at gøre tingene mere besværlige for sig selv men blot at finde bæredygtige og holdbare løsninger.

Bea Johnson har defineret 5 princippet, som er blevet grundstene i Zero Waste bevægelsen

 1. Refuse – Lær at sige nej til de ting, du ikke har brug for. Nej tak til engangsplast – nej tak til unødvendige ting.
 2. Reduce – Skær ned på det, du køber – reducér forbrug, affald og mad. Der er ingen grund til overforbrug – har du virkelig brug for det?
 3. Reuse – Brug ting, som du kan bruge igen og igen – find erstatninger for engangsartiklerne du bruger i hverdagen, eksempelvis bomuldsrondeller i stedet for vatrondeller
 4. Recycle – I dette stadie vil der ikke være meget affald, men det der er skal sorteres og sendes til genbrug eller blive genanvendt, hvis muligt.
 5. Rot – Komposter de nedbrydelige dele af dit affald, hvad der kan komposteres skal komposteres – også hår og negle

Inden du kaster dig ud i en bæredygtig livsstil efter Zero Waste principperne, så husk lige, at Rom ikke blev bygget på en dag. En af principerner er jo bl.a. ikke at forbruge mere end man reelt har brug for. Så har du lige købt en ny pakke vatrondeller, så vent med at købe genanvendelige bomuldsrondeller for pakken er brugt. Ønsker du at blive klogere på hvordan en bæredygtig livsstil efter Zero Waste principperne, kan spare dig penge i hverdagen, så læs vores indlæg ’Guide: Spar penge med Zero Waste’

10 måder at reducere affald for en mere bæredygtig livsstil

Alternativer til engangsplast

Verdenshavene lider under en massiv forurening af plastik. Hvert år ender cirka 13 millioner ton plastik i havet, og eksperter formoder, at der har samlet sig mere en 5.250 milliarder stykker plastik i havene. Hvis denne plastikforurening fortsætter, forventes det at der i 2050 vil være flere kilo plastik en der er fisk i havene, hvilket er enormt skræmmende, men sandheden. Det kræver også, at der bliver regeret nu. Derfor har EU faktisk også vedtaget et forbud mod engangsplastik herunder engangstallerkener, krus og bestik, som vi kender det. Forbuddet forventes at blive indfaset allerede fra 2021, så hvorfor ikke begynde at finde alternativerne nu? Blot for at nævne nogle, så er der produkter af stål som er både holdbart og genanvendeligt og produkter af bambus, som er en genial plante.

Der findes et hav af alternativer til engangsplast, som kan nedsætte dit plastikaftryk og bidrage til et renere miljø – og det er værd at undersøge. Derfor har vi faktisk lavet et blogindlæg, som giver dig tips til 5 miljøvenlige alternativer

Ønsker du at blige klogere på plastikforureningen i verden, så kan vi anbefale at se Plastic Change 7 undervisningsfilm:

Bliv klogere på plastikforureningen i verden

Fordele ved genanvendelige produkter og en bæredygtig livsstil

Måske kan du ikke lige umiddelbart med det samme se fordelen i at skulle til at ændre en masse ting i din hverdag for en mere bæredygtig livsstil. Vi lever i en verden, hvor den hurtigste løsning ofte er den mest attraktive, men de kommer ofte indpakket i plastik, hvilket både er dårligt for din pengepung og miljøet.

DERFOR er den eneste fordel vi vil nævne her faktisk bare, at det ikke kræver en urimelig indsats at skåne miljøet hist og her, MENS du faktisk sparer både penge og tid på længere sigt!

6 bud på genanvendelige produkter til en bæredygtig livsstil

Skriv et svar